sobota, 28 grudnia 2013

Kruche babeczki z pieczarkami

...Korzystając z okazji, że zbliża się Sylwester podrzucam pomysl na słone przekąski ;)


150 g masła
1 jajko
2 szkl. mąki
700 g pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 12%
tymianek, sól, pieprz

Z masła, jajka, mąki, soli i pieprzu zagnieść kruche ciasto. Schować na 1h do lodówki. Następnie urywać po kawałku ciasta i wylepiać dno i boki foremek do kruchych babeczek (ja wylepiłam silikonowe formy do mufinków, babeczki wyszły bardziej koślawe, ale równie smaczne).
Babeczki włożyć do piekarnika na ok. 15 min.
Pieczarki posiekać bardzo drobno. Na patelni przysmażyć posiekaną cebulkę, czosnek, pieczarki. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Kiedy pieczarki będą już gotowe dodać śmietankę i zamieszać.
Farsz wykładać do upieczonych wcześniej kruchych spodów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...