Ciasto:
1 kg mąki
1/2 kostki masła
4 łyżki miodu
8 łyżek gęstej śmietany
2 jajka
3 łyżki sody oczyszczonej
1 i 1/4 szkl. cukru
Masa grysikowa:
3 szkl. mleka
6 płaskich łyżek grysiku
1,5 kostki margaryna
1,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
sok z jednej cytryny
Polewa:
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki masła
Ciasto zarobić z podanych składników i podzielić na 3 części (ciasta spokojnie wystarczy na 4 porcje- dla osób, które wolą więcej warstw). Duże prostokątne blaszki wysmarować tłuszczem, posypać mąką i bułką tartą, ponakładać ciasto na foremki i piec ok. 12 min każdą.
Mleko zagotować z grysikiem, gotować ok. 10 min. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie powoli łączyć zimny grysik z utartą margaryną. Na końcu powoli dodawać sok z cytryny.
Składniki na polewę zagotować i polać przestygnięty ciasto.
Ponieważ miodownik wychodzi dość twardy, najlepiej zrobić go kilka dni wcześniej aby spokojnie złapał wilgoć od masy, wtedy jest idealny!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz