1 szkl. mąki
1/3 szkl. otrąb pszennych
3 jajka
1/2 szkl. oleju
2/3 szkl. maślanki + 2 łyżki
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
3 łyżki rodzynek
ok. 8 suszonych fig
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
50 g twarożku
2 łyżki orzechów + figi na wierzch
Mąkę zmieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, otrębami, rodzynkami i pokrojonymi figami, cynamonem, goździkami. 2 białka ubić, dodać do nich 3 żółtka, olej i 2/3 szkl. maślanki. Następnie zmieszać składniki mokre i suche.
Kwadratową formę (24cm) posmarować olejem, posypać mąką, bułką tartą i wylać ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez ok 40 min.
Między czasie pozostałe białko ubić, zmieszać ze zmielonym twarożkiem, 2 łyżkami maślanki i łyżką cukru. Kiedy ciasto będzie już prawie gotowe wylać tą masę na ciasto, posypać orzechami i pokrojonymi figami. Zapiekać aż masa się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz