Zapach piernika od kilku dni roznosi się w mojej kuchni. Tym razem z większości przygotowanego ciasta zrobiłam chatkę, z reszty powstały małe pierniczki z czekoladą i mielonymi migdałami. Zabawa przednia- polecam!
Przepis na ok. 60 pierniczków:
120 g masła
120 g cukru
1 jajko
120 g miodu
400 g mąki
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, miód, przyprawy, sodę, mąkę. Wszystko razem wymieszać i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i wycinać formy. Ciasteczka poukładać na blasze posmarowanej tłuszczem i piec ok. 5-10 min w temp 180 stopni.
Ozdobić według własnych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz