poniedziałek, 23 grudnia 2013

Ciasto serowo-makowo-orzechowe zwane Rzeszowiakiem

Polecam wszystkim którzy uwielbiają makowce i serowce. Ciasto niesamowite, na ucieranym spodzie, bardzo wilgotne, rozpływające się w ustach. Ja zakochałam się w nim od pierwszego kęsa!


Ciasto ucierane:
15 dag masła
15 dag cukru pudru
4 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mąki

Masa makowa:
25 dag maku
2 łyżki powidła śliwkowego (można użyć innego)
2 łyżki miodu
1/4 roztopionej margaryny 
2 jajka
skórka otarta z jednej pomarańczy
ewentualnie cukier- dla tych którzy lubią bardzo słodko

Masa Orzechowa:
25 dag zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl. wody
1/2 szkl. cukru

Masa serowa:
1 kg sera białego
1 kostka masła
30 dag cukru pudru
8 jajek
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3 łyżki cukru waniliowego



Przygotowanie:
Ciasto ucierane:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Na sam koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blaszkę posmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną mąką i bułką tartą.

Masa makowa:
Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie, dodać powidło, miód, margarynę (uwaga dodać ciepłą, ale nie gorącą), jajka, skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Odstawić

Masa orzechowa:
Zmielone orzechy zmieszać z wodą i cukrem, podgrzać na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił. Odstawić.

Masa serowa:
Ser zmielić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, budyniem z torebki, serem. Na sam koniec dodać ubite białka. Odstawić.

Składanie:
Na przygotowany w blaszce spód układamy masę makową, następnie orzechową, a na sam wierzch masę serową.
Wszystko pieczemy ok. 1h w temp. 180 stopni.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...