wtorek, 19 marca 2013

Aglio olio peperoncino!

..troszkę słonecznych Włoch, gdy za oknem wciąż pada śnieg... 
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a taki pyszny i aromatyczny- polecam wszystkim miłośnikom makaronów!


składniki dla 2-3 osób:
250 g makaronu spaghetti
5 ząbków czosnku
1 papryczka peperoni
1 pęczek zielonej pietruszki
100 ml oliwy
ser do posypania ( najlepiej parmezan, ale ja użyłam mozarelli)
sól, pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Między czasie kroimy papryczkę w drobne paseczki, i czosnek w plasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, przysmażamy papryczkę i czosnek przez kilka minut. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki oraz makaron.Przyprawiamy wszystko solą i pierzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Dodajemy starty ser,  czekamy 2-3 min. żeby się roztopił i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...