wtorek, 19 marca 2013

Kurczak z ananasem


podwójna pierś z kurczaka
5 plasterków ananasa z puszki
100 ml wina białego wytrawnego
150 ml soku jabłkowego
150 ml soku z ananasa (syropu z puszki)
pół papryczki peperoni
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz

dodatkowo: ryż

Na oleju przysmażyć posiekaną drobno papryczkę, przeciśnięty czosnek. Dodać imbir, żeby rozpuścił się w oleju. Po kilku minutach dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, przysmażyć. Kiedy kurczak zrobi się biały dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa. Patelnie zalać winem, poczekać chwilkę żeby alkohol odparował, następnie dodać sok jabłkowy. Syrop z ananasa zmieszać z jedną łyżeczką mąki do uzyskania jednolitej masy, zalać kurczaka. Smażyć na małym ogniu żeby woda odparowała i sos zrobił się gęsty. 
Proponuje podawać z ryżem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...