sobota, 2 marca 2013

Ciasto mocno cytrynowe z makiem


150 g masła
2/3 szkl. cukru
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
5 jajek
3 łyżki maku
skórka z 4 cytryn
sok z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka. W osobnej miseczce ubić białka i dodać je delikatnie do masła. Następnie dodajemy skórkę otartą z czterech cytryn, sok z jednej cytryny, mak, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Tak przygotowane ciasto wylewamy do okrągłej blaszki (posmarowanej olejem i podsypanej mąką i bułką tartą) o średnicy ok. 20 cm. 
Ciasto pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...