środa, 13 marca 2013

Naleśniki pełne zdrowia - razowe ze szpinakiem!


Przepis na ok. 8 naleśników.
ciasto razowe:
2 jajka
3/4 szkl. mleka
1/2 szkl wody
2 łyżki oleju
2 łyżki otrąb mielonych
ok. 0,5 szkl. mąki razowej...(albo więcej, patrz niżej)

farsz:
1 opakowanie szpinaku (może być zarówno mrożony jak i świeży)
1 opakowanie sera feta
100 g białego sera
3-4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, pieprz


Jajka zmieszać z wodą, mlekiem, olejem. Następnie dodać otręby. Dodawać po łyżce mąki cały czas mieszając (aby rozetrzeć wszystkie grudki), aż do uzyskania konsystencji "rzadkiego budyniu". 
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.

Szpinak mrożony wrzucić na suchą patelnie, Jeśli mamy świeży należy go umyć, pokroić i przysmażyć na odrobinie masła. Gdy szpinak będzie już ugotowany dodajemy do niego rozgnieciony czosnek oraz rozdrobnione sery i przyprawy. Mieszamy aż sery się roztopią i powstanie prawie jednokolorowa masa.
Nakładamy farsz na naleśniki i gotowe- Smacznego!

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie zdrowe wersję pysznych naleśników ! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne naleśniki, szpinak z czosnkiem i fetą zawsze się sprawdza ,choć ostatnio zamiast fety dodaję ser bałkański np. z lidla, mniej słony:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...