niedziela, 6 lipca 2014

Sernik na zimno na krówkowym spodzie


Spód:
30 herbatników
100 g masła
3 łyżki masy kajmakowej o smaku krówki

Masa sernikowa:
1 kg mielonego twarogu
250 ml śmietanki 30 %
6 łyżek cukru pudru
100 ml mleka 
4 łyżki żelatyny

dodatkowo: ok.15-20 truskawek


Masło roztopić. Herbatniki rozgnieść bardzo drobno i dodać do roztopionego masła. Następnie dodać kajmak i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Małą tortownice dokładnie wylepić ciasteczkami (spód + boki).
Żelatynę wsypać do mleka i lekko podgrzać aby ta się rozpuściła. Kremówkę ubić. Zmieszać z serem, cukrem pudrem i letnią żelatyną z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na herbatnikowy spód i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Truskawki umuć, pokroić w plasterki i poukładać na wierzchu ciasta.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam taki sernik idealny na lato.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...