środa, 30 lipca 2014

Puszyste biszkopciki z porzeczkowym sosem


Składniki na ok. 4 porcje:

Placuszki:
8 jajek
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
4 łyżki mąki

Sos porzeczkowy:
30 dag czerwonych porzeczek
ok. 3 łyżki cukru

Oddziel białka od żółtek. Białka zmieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj na gładki krem z cukrem pudrem. Do żółtek dodaj mąkę, a następnie po łyżce ubitych białek. Mieszać bardzo delikatnie aby piana nie opadła. Na patelni rozgrzać olej, nakładać masę, używając ok. 2 łyżek masy na jednego placuszka (chyba, że ktoś woli mniejsze ;)), smażyć z obu stron.

Porzeczki umyj, rozgnieć w garnku widelcem, dodaj 2-3 łyżki cukru i gotuj na małym ogniu przez ok 10 min aby uzyskać sos.
Placuszki podawać ze śmietaną, jogurtem i przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...