2,5 szkl. mąki
1,5 szkl. mleka
30 g drożdży
2 jajka
1 łyżka kakao
3 cm imbiru
2 gruszki
3 łyżeczki cukru
Zrobić zaczyn z 0,5 szkl. ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, cukru oraz drożdży- pomieszać i poczekać aż drożdże zaczną pracować. Połączyć je z mąką, resztą mleka, jajkami, kakao, posiekanym drobno imbirem. Ciasto odstawić na 1 h w ciepłe miejsce. Miedzy czasie gruszki pokroić na cienkie plasterki.
Formować placuszki ( 1 łyżka- 1 racuszek) i smażyć na średnim/ małym ogniu, żeby racuszki miały czas na wyrośnięcie. Gdy widzisz, że jedna strona jest już przypieczona, ułóż na nieprzypieczonej stronie plasterki gruszki i przewróć racuszka na drugą stronę.
Super racuszki! Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!