wtorek, 8 lipca 2014

suflet pieczarkowy


Składniki na 2 suflety:
2 łyżki masła (+ masło do posmarowania foremek)
2/3 szkl. pokrojonych pieczarek
1 łyżeczka soku z limonki
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka mąki
1/2 szkl. mleka
1 jajka
sól, pieprz

Naczynia do sufletów wysmarować masłem (spód oraz boki). Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać pieczarki, rozgnieciony czosnek i sok z limonki. Przysmażyć przez ok. 3 min. Resztę masła rozpuścić w garnku, dodać mąkę, wymieszać. Dodać mleko, gotować i mieszać aż zgęstnieje.
Powstały sos dodać do grzybów, wbić żółtko i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Białko ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie dodawać ubite białko do masy grzybowej. Powstałą masę wyłożyć do miseczek na suflety. Wzdłuż brzegów objechać delikatnie nożem. Piec w piekarniku w temp 200 stopni przez ok 8-10 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...