Ciasto:
220 g mąki pszennej
110 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli
Krem cytrynowy:
250 ml mleka
150 g cukru
3 żółtka
30 g mąki ziemniaczanek
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
2 białka
Ciasto:
Mąkę zmieszaj z pokrojonym masłem, cukrem, żółtkiem i solą. Zagnieć ciasto, zawiń w folie i włóż do lodówki na ok. 1 h. Po tym czasie ciasto wyłóż na blaszce do tarty o średnicy 22 cm, tak rozkładając ciasto aby zrobić ok. 0,5-1 cm brzegi. Piec w temp 180 stopni przez 15 min. Odstaw do wystygnięcia.
Krem:
Mleko zagotuj z 30 g cukru. Żółtka zmieszaj z mąką ziemniaczaną a następnie cały czas mieszając dodawaj gorące mleko z cukrem. Do powstałej masy. dodaj skórkę i sok z cytryny. Całość zagotuj na małym ogniu cały czas mieszając.
Białka ubij na sztywno, doda do nich 120 g cukru. Pianę zmieszaj z zagotowanym kremem delikatnie mieszając. Całość wyłóż na kruchy spód i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez ok. 15 min.
Uwielbiam tarte cytrynową, to jedna z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, bardzo lubię takie kwaskowate ciasta :)
OdpowiedzUsuń