składniki dla 2 osób:
12 rurek makaronu cannelloni
150 g twarogu
100 g sera mozzarella
100 g sera feta
150 g sera żółtego- radamer + 50 g na wierzch do posypania
100 g sera pleśniowego- lazur
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
tymianek
sól, pieprz
dodatkowo:
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
1 szkl. mleka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
do posypania: garść pestek dyni i garść ziaren słonecznika
Rurki cannelloni (nie gotować wcześniej!) delikatnie nadziewać przygotowanym farszem i układać w niewielkiej blaszce (ważne żeby rurki do siebie przylegały) posmarowanej tłuszczem.
Sos beszamelowy:
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Powoli dodajemy mleko cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę, sól i pieprz i gotujemy na malutkim ogniu aby sos zgęstniał.
Na wyłożone w blaszce rurki wylewamy sos beszamelowy, posypujemy je serem radamerem oraz pestkami dyni i słonecznika.
Zapiekamy w piekarniku ok. 20-25 min (aż makaron będzie miękki) w temp. 180 stopni.
Uwielbiam gdy jest dużo roztopionego sera :) Pycha!
OdpowiedzUsuń