poniedziałek, 11 listopada 2013

cannelloni pełne SERA!


składniki dla 2 osób:
12 rurek makaronu cannelloni
150 g twarogu 
100 g sera mozzarella
100 g sera feta
150 g sera żółtego- radamer + 50 g na wierzch do posypania
100 g sera pleśniowego- lazur
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
tymianek
sól, pieprz

dodatkowo:
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
1 szkl. mleka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

do posypania: garść pestek dyni i garść ziaren słonecznika

Na patelni przysmażyć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Twarożek zmieszać z pokrojonymi w kosteczki: mozzarellą, fetą, pleśniowym oraz ze startym na tarce radamerem. Dodać przysmażoną cebulę i czosnek do serów. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Rurki cannelloni (nie gotować wcześniej!) delikatnie nadziewać przygotowanym farszem i układać w niewielkiej blaszce (ważne żeby rurki do siebie przylegały) posmarowanej tłuszczem.

Sos beszamelowy:
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Powoli dodajemy mleko cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę, sól i pieprz i gotujemy na malutkim ogniu aby sos zgęstniał.

Na wyłożone w blaszce rurki wylewamy sos beszamelowy, posypujemy je serem radamerem oraz pestkami dyni i słonecznika.
Zapiekamy w piekarniku ok. 20-25 min (aż makaron będzie miękki) w temp. 180 stopni.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...