wtorek, 19 listopada 2013

Pulpeciki z piersi z kurczaka z pyszną sałatką z rukoli


Pulpeciki:
500 g piersi z kurczaka
1 jajko
1 ząbek czosnku
niewielki kawałek sera feta (do nadziewania)
łyżka soku z limonki
skórka otarta z limonki
sól, pieprz

Sałatki:
4 garści rukoli
4 łyżki kiełków
4-5 cm białej rzodkwi
garść pestek dyni
garść ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny

Mięso zmielić, zmieszać z czosnkiem, skórką z limonki, sokiem, jajkiem, solą i pieprzem. Na rękę bierzemy garść mięsa, formujemy mały placuszek, na to kładziemy kosteczkę fety (tak ok. 1cm na 1 cm) i formujemy kuleczki. Mięsko kładziemy na sicie w garnku na parę i gotujemy przez ok. 10 min.

Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Rukole myjemy. Rzodkiem obieramy i kroimy. Kiełki i ziarna prażymy na patelni. Sos, rukolę, kiełki, rzodkiew i ziarna mieszamy razem.

1 komentarz:

  1. Ta sałatka z rukoli bardzo do mnie przemawia, ponieważ z liściastych zielonych podstaw pod sałatkę rukola jest moja ulubiona.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...