sobota, 9 listopada 2013

Suflet z twarożkiem na słodko


Przepis na 3 porcje:
3 jajka
1 łyżka masła + masło do posmarowania kokilek
2 łyżki mleka
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
100 g twarogu
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
1 małe jabłko
3 łyżeczki powidła śliwkowego
cynamon
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Białka rozdzielić od żółtek. Rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie.
Żółtka wymieszać dokładnie z twarożkiem, łyżką masła, płatkami owsianymi, mlekiem i cukrem waniliowym. Rodzynki i żurawinę odcedzić i dodać do pozostałych składników. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli ( ważne żeby piana była ubita na sztywno!). Delikatnie wymieszać powstałą masę serową z białkami.

Kokilki wysmarować miękkim masłem (dno + brzegi). Jabłko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Wyłożyć nimi dno kokilek, posypać cynamonem, położyć po łyżeczce powidła na jabłka do każdej kokilki. Na to wyłożyć masę, objechać brzegi nożem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok 15 min.
Nie otwierać piekarnika w trakcie żeby suflety nie opadły!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...