czwartek, 12 września 2013

Tarta kalafiorowo-ziemniaczana


Ciasto:
1,5 szkl. mąki
0,5 kostki masła
2 jajka
sól, pieprz
Farsz:
1 mały jogurt naturalny
2 jajka
połowa kalafiora
2 małe ziemniaki
1 mała pierś z kurczaka
10 dag sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
curry, oregano
sól, pieprz


Mąkę połączyć z 2 jajkami, posiekanym masłem, odrobiną soli i pieprzu, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość mokre więc gdyby nie chciało się kleić dodać więcej masła. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kalafiora rozerwać na drobniejsze różyczki, ugotować ale uwaga żeby nie rozgotować bo zaraz wylądują na patelni. Pierś z kurczaka posiekać w drobną kostkę i smażyć na patelni, dodać odcedzone ziemniaki i kalafiora, przyprawić curry, oregano, solą i pieprzem i farsz gotowy.
Okrągłą blaszkę do tarty (średnica ok. 22 cm; ja akurat użyłam kwadratowej blaszki więc nie stanowi to większego problemu) posmarować olejem i wyłożyć ciasto pozostawiając wysokie brzegi (ok. 1cm).
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 min.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika, ułożyć na nim farsz. Zmieszać dokładnie dwa jajka z jogurtem i zalać tak powstałą masą farsz tarty. Piec w temp 180 stopni przez ok. 20- 25 min, pod sam koniec posypać wierz serem i zapiec.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...