poniedziałek, 23 września 2013

Ciasto czekoladowe ze śliwkami


dag cukru
25 dag masła
40 dag mąki
20 dag cukru pudru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
250 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
50 dag śliwek węgierek

Prostokątną formę posmarować olejem i posypać bułką tartą. Zrobić kruszonkę łącząc cukier, 5 łyżki mąki i 5 łyżek masła. Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem i jajkami. Proszek do pieczenia, kakao, resztę mąki wymieszać w osobnej misce. Ucierając masło dodawać na zmianę suche składniki i mleko. Ciasto wlać do formy, na nie ułożyć połamaną drobno czekoladę oraz oczyszczone z pestek połówki śliwek (miąższem do góry). Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok 1 h ( gdyby śliwki puściły dużo wody trzeba troszkę przedłużyć ten czas).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...