6 kg pomidorów
6 cebuli
2 główki czosnku
3-4 łyżki oliwy
4 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
zioła prowansalskie
4-5 łyżek soli
4 łyżki cukru
pieprz do smaku
Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do dużego garnka. Nastawić na mały ogień często mieszając.
Na oliwie przysmażyć cebulkę i dodać ją następnie do pomidorów. Czosnek przetrzeć przez praskę i dodać do reszty. Gdy pomidory będą tworzyć jednolitą masę (ok.30 min-1h) przyprawić ziołami oraz solą, cukrem i pieprzem (ilość przypraw podałam orientacyjnie, ponieważ jedni wolą bardziej słone, a inni wolą delikatniejszy smak i wtedy należy dodać więcej cukru; proponuje więc dodawać po łyżce i próbować).
Na sam koniec w 1 szkl. wody rozpuścić przecier pomidorowy i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Zamieszać i zalać masę pomidorową, poczekać aż zgęstnieje i nalewać gorące do słoiczków. Pasteryzować ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz