dwa pstrągi
kilka plastrów szynki szwarcwaldziej (ok. 6)
3 ząbki czosnku
3 żółtka
2-3 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka octu
kilka liści bazylii
oliwa
Pstrąga wyfiletować. Szynkę poukładać obok siebie tak aby plasterki na siebie zachodziły, posmarować je lekko oliwą i położyć pokrojonym w cienkie plasterki czosnek. Na szynkę (ok. 3 plastry) ułożyć dwa filety pstrąga skórą skierowaną do szynki (tak żeby białe mięso dwóch filetów przylegało do siebie).
Filety zawinięte w szynkę ułożyć na papierze posmarowanym oliwą i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 12 min.
Żółta zmieszać z winem i octem. Gotować na małym ogniu cały czas ubijając jajka do uzyskania puszystej piany. Dodać posiekaną bazylie i troszkę oliwy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
ale cudne danie :) musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń