niedziela, 18 sierpnia 2013

Lasagne z kurczakiem i warzywami


składniki na ok. 4 porcja:
500 g piersi z kurczaka
1 niewielka cukinia
pół brokułu
4-5 pomidorów
ser żółty
makaron lasagne
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szkl.mleka
4 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
bazylia, oregano, gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Masło roztopić, dodać mąkę i mleko. Mieszać gotując na małym ogniu, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotować aż sos zgęstnieje.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, przysmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cukinie i porozrywany na małe różyczki brokuł. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do reszty warzyw. Czosnek przetrzeć przez praskę i dodać do reszty. Przecier pomidorowy rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zalać nim warzywa. Przyprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotować, aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje.
W kwadratowej blaszce (bok. ok.20 cm) na spodzie rozprowadzić troszkę sosu, na to ułożyć plastry makaronu, następnie część farszu, makaron, sos, plasterki sera. Następnie znów farsz, makaron, sos, ser...i tak aż do skończenia się farszu. Kończymy makaronem, sosem i serem na samej górze.
Zapiekamy w piekarniku przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Najlepiej pod koniec pieczenia wbić nóż i sprawdzić czy wszystkie warstwy makaronu są miękkie.

Uwagi:
1. Na samym wierzchu można posypać lasagne dodatkowo ziołami
2. Najlepiej kupić makaron bez konieczności wstępnego gotowania
3. Plastry makaronu należy dokładnie posmarować sosem, ponieważ w innym wypadku makaron się nie ugotuje, a wysuszy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...