niedziela, 13 października 2013

Zapiekanka z kurczakiem i serem feta


2 piersi z kurczaka
200 g makaronu świderki (ja użyłam razowego)
kostkę sera feta
2 pomidory
3 garści oliwek
3 ząbki czosnku
0,5 szkl. maślanki
rozmaryn, tymianek, papryka ostra
sól, pieprz


Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni, doprawić tymiankiem, ostrą papryką, przetartym czosnkiem, solą i pieprzem.
Naczynie (u mnie keksówka)  posmarować olejem, wyłożyć połowę makaronu, na to plastry pomidora, przekrojone na pół oliwki, pokruszony feta (1/3), na to całą pierś z kurczaka i znów pomidory, oliwki, ser feta (znów 1/3), resztę makaronu. Wszystko posypać resztą sera i rozmarynem.
Całą zapiekankę polać równomiernie maślanką. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 10-15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...