sobota, 19 października 2013

Ciasto z dynią


Ciasto:
3 szkl. mąki
3 szkl. dyni startej na grubych oczkach
1 szkl. cukru
3 jajka
1 szkl. roztopionego masła
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich, pestek dyni, słonecznika (według własnych upodobań)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
3 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:
200 g czekolady
1 szkl. jogurtu naturalnego


Mąkę zmieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, bakaliami, przyprawami. W drugiej misce zmieszać masło, jajka, dynie. Połączyć obie miski. Masę wlać do dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, piec w temp. 180 stopni przez 50 min.
Czekoladę połamać, roztopić w garnku na małym ogniu. Jak czekolada będzie roztopiona dodać jogurt i wymieszać. Poczekać, aż polewa troszkę przestygnie i będzie gęściejsza, wtedy polać nią ostudzone ciasto. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać bakaliami. Włożyć do lodówki żeby polewa zastygła.

4 komentarze:

  1. jak to dobrze, że ktoś kiedyś wpadł na to żeby zamknąć dynię w cieście! :) pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z dynią pyszne są. Twoje wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, polewa mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...