Ciasto:
3 szkl. mąki
3 szkl. dyni startej na grubych oczkach
1 szkl. cukru
3 jajka
1 szkl. roztopionego masła
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich, pestek dyni, słonecznika (według własnych upodobań)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
3 łyżeczki przyprawy do piernika
Polewa:
200 g czekolady
1 szkl. jogurtu naturalnego
Mąkę zmieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, bakaliami, przyprawami. W drugiej misce zmieszać masło, jajka, dynie. Połączyć obie miski. Masę wlać do dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, piec w temp. 180 stopni przez 50 min.
Czekoladę połamać, roztopić w garnku na małym ogniu. Jak czekolada będzie roztopiona dodać jogurt i wymieszać. Poczekać, aż polewa troszkę przestygnie i będzie gęściejsza, wtedy polać nią ostudzone ciasto. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać bakaliami. Włożyć do lodówki żeby polewa zastygła.
jak to dobrze, że ktoś kiedyś wpadł na to żeby zamknąć dynię w cieście! :) pychotka!
OdpowiedzUsuńCiasta z dynią pyszne są. Twoje wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSmakowite, polewa mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuń