składniki dla 2 osób:
6 garści soczewicy
1 pomidor
1,5 ogórka kiszonego
pół papryki zielonej
pół puszki zielonego groszku
2 średnie kiełbaski
2 łyżki przecieru pomidorowego
papryka ostra, sól, pieprz
Soczewice ugotować w bulionie. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i mocno wysmażyć (nie używamy żadnego tłuszczu do smażenia, z kiełbasy wypłynie wystarczająca jego ilość) przyprawiając mocno papryką ostrą, pieprzem i solą. Gdy kiełbasa będzie już chrupiąca dodajemy odcedzoną, ugotowaną wcześniej soczewicę, pokrojoną paprykę, ogórka, groszek i pomidora. Przecier pomidorowy rozprowadzamy z niewielkiej ilości wody i zalewamy patelnie. Gotujemy do odparowania zbędnej wody.
Proponuje podawać z mocno czosnkowymi grzankami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz