sobota, 4 maja 2013

Łosoś pod chrupiącą ziołową pierzynką



składniki dla 2-3 osób:
ok. 300 g filetu z łososia
pęczek świeżego tymianku
pęczek świeżej bazylii
1 cytryna
2 bułki 
masło
sól, pieprz


Filet umyj i obierz delikatnie z łusek. Polej go sokiem z cytryny i posyp solą i pieprzem, przekrój na tyle kawałków na ile potrzebujesz.
Bułki zetrzyj na grubym tarku, zmieszaj z pokrojonymi ziołami, solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.
Blaszkę do pieczenia posmaruj tłuszczem i ułóż na niej rybę. Na rybie połóż panierkę, a na niej  sporo wiórek masła. Piecz w temp. 180 stopni ok 20 min, aż kruszonka zrobi się złocista.

1 komentarz:

  1. Łosoś w kazdej postaci jest genialny, mozna go zepsuc chyba tylko dzielac na malutkie kawaleczki. Pomysł na obiad w sam raz - jak jest ryba jest super obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...