niedziela, 5 października 2014

Musaka z cukini


Porcja dla 4 osób:
50 dag mięsa wieprzowego mielonego
50 dag ziemniaków
2 małe cukinie
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 garści startego sera żółtego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pęczek tymianku i pietruszki 
oliwa, sól, pieprz


Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodaj następnie mięso mielone i przysmaż przez 3-5 min, na końcu dopraw solą i pieprzem, dodaj koncentrat oraz posiekane zioła.
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i ugotować na półtwardo. Cukinie i pomidory również pokroić w plasterki.
Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem (ja użyłam kwadratowej o boku 20 cm). Przygotuj sos beszamelowy jak w linku wyżej.
Na dnie foremki poukładać dachówkowo połowe ziemniaków, cukinii i pomidorów. Przykryć je 1/3 sosu. Następnie wyłożyć mięso i przykryć znów 1/3 sosu. Na wierzch poukładać dachówkowo warzywa i pokryć resztą sosu. Na samą góre zetrzeć ser żółty. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...