środa, 8 października 2014

Krem dyniowo- paprykowy


2 kg obranej dyni
3 czerwone papryki
1 papryczka chilli
pęczek zielonej pietruszki
pęczek świeżego oregano
cebula
3 ząbki czosnku
1,5 l bulionu
1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta imbiru
sól, pieprz
oliwa

masło + chleb razowy

Cebule posiekać i przysmażyć na oliwie. Dynię obrać, pokroić w kostkę, paprykę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, chilli posiekać bardzo drobno. Warzywa dodać do cebulii i przysmażyć przez kilka minut. Następnie wszystko zalać bulionem i gotować do miękkości. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, imbirem i papryką słodką. Na końcu całość zblendować.
Podawać z grzankami (chleb razowy pokroić w kosteczkę i przysmażyć na maśle).

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...