czwartek, 16 października 2014

Grzybowy sznycelek na ziemniaczanej potrawce


Składniki dla ok. 3 osób:
Sznycle:
300 g zmielonego mięsa z indyka (lub innego)
0,5 szkl. zmielonych świeżych grzybów leśnych
1 jajko
2 łyżki błonnika spożywczego
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Potrawka:
4 ziemniaki średniej wielkości
mała cukinia
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek tymianku
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, cukinie umyć i pokroić w krążki. Ziemniaki ugotować na pół-twardo. Na patelni przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać przygotowane wczesniej ziemniaki i cukinie. Całość doprawić czosnkiem i posiekanym tymiankiem. Na sam koniec jak warzywa będą już miękkie zalać patelnie jajkiem wymieszanym z jogurtem. Przysmażać jeszcze przez chwilkę na małym ogniu żeby jajeczna masa się ścieła. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso zmieszać ze zmielonymi grzybami, jajkiem. błonnikiem, bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Uformować kule, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanej patelni.

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...