niedziela, 12 maja 2013

Kluseczki z bazylią i szpinakiem


składniki dla 3 osób:
2-3 czerstwe bułki
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki
15 dag szpinaku mrożonego
8 dag mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
15 dag sera żółtego
sól, pieprz

Szpinak rozmróź i odsącz. Bułki rozgnieć na miazgę (aby kruszynki były więszke niż w zwykłej bułce tartej).
Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, sól i pierz, chwilę smaż. Rozgniecione bułki zmieszają z mąką i startym serem. Dodaj do nich przestudzony szpinak oraz resztę zieleniny i jajka. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Mocz ręce w wodzie i formuj małe kuleczki. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj ok 15 min.
 Kluseczki proponuje podawać z roztopionym masłem lub jogurtowym sosem czosnkowym i pomidorami.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...