niedziela, 4 października 2015

Wołowy burger z cebulową konfiturą


Składniki na dwa burgery:
2 chrupiące i świeże bułeczki
200-300g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 duże, białe cebule
1 łyżka cukru
2-3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju
1 łyżka oliwy
1 papryczka chilli
4 plastry sera gouda
4 liście sałaty masłowej
świeży pomidor
chrzan ze słoiczka
sól, pieprz

Mieso mielone zmieszać z jajkiem oraz bułką tartą i wyrobić na gładką masę.
Olej rozgrzać na patelni, dodać posiekaną cebulę i chilli oraz łyżkę cukru. Smażyć aż cebula zmieknie, dodać ocet balsamiczny i smażyć jeszcze przez 5-10 min. Tak przygotowaną konfiturę odstawić na bok.
 Z mięsa uformować dwa burgery, smażyć je na patelni grilowej na odrobinie oliwy. Gdy jedna strona będzie już gotowa, przewrócić burgery na drugą, a przysmażoną stronę mocno posypać solą oraz pieprzem. Gdy druga strona również będzie przysmażona również należy ją przyprawić. Między czasie przekroić bułki, lekko je przygrillować lub przypiec w piekarniku. Na wewnętrzne strony bułek nałożyć chrzan, następnie sałatę masłową. na spodnie części ułożyć: konfiturę z cebuli-ser-burgera-znów ser- plasterki pomidora i wierzch bułki z sałatą i chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...