poniedziałek, 10 listopada 2014

Łosoś pod orzechową pierzynką na grochu z karmelizowaną cebulką


Składniki na 2 porcje:
300 g fileta z łososia
2/3 szkl. obranych orzechów ziemnych
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu
sok z 1 limonki
sól, pieprz

Groch z karmelizowaną cebulką:
1 szkl. grochu łuskanego
2 czerwone cebule
1,5 łyżeczki cukru
tymianek
2 łyżki masła
sól, pieprz

Dzień wcześniej wieczorem namoczyć groch, następnego dnia ugotować do miękkości. Roztopić masło na patelni, przysmażyć lekko cebulkę posiekaną w piórka, dodać cukier żeby się skarmelizował. Na samym końcu dodać przygotowany wcześniej groch, przyprawić świeżym tymiankiem oraz solą i pieprzem.
Filet z łososia oczyścić ze skóry, umyć, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z połowy limonki. Odstawić na 1h do lodówki. Między czasie zmielić orzechy, wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z drugiej połowy limonki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim łososia i piec przec ok. 15 min w temp. 100-120 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...