sobota, 22 listopada 2014

tarta cukiniowo- bakłażanowa z kurczakiem


Ciasto:
1,5 szkl. mąki żytniej
0,5 szkl. płatków owsianych (zmielonych)
1 jajko
2/3 kostki masła
sól, pieprz

Farsz:
1 średnia cukinia
1 bakłażan
0,4 kg piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryczka chilli
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ziaren słonecznika
ok.70-100 g sera gorgonzola
4 jajka
0,5 szkl jogurtu
1-2 łyżki masła
świeży pęczek tymianku
sól, pieprz

Mąkę, zmielone płatki, jajko, masło, szczyptę soli i pieprzu zagnieść na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą wyścielić formę na tartę o średnicy ok. 22 cm. tak aby pozostawić 2-3 cm brzegi. Formę włożyć do lodówki na ok. 1-2h aby ciasto się schłodziło.
Miedzy czasie cukinie kroimi na cienkie plastry, bakłażana również jednak jego należy posypać solą i odstawić na jakieś 15-20 min. aby puścił wodę- wtedy należy wytrzeć go ręcznikiem papierowym.
Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę, papryczkę i czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, przysmażyć na nim cebulkę, dodać kurczaka i czosnek i papryczkę.
Na koniec doprawić mięso solą, pieprzem,2 łyżkami przecieru pomidorowego oraz posiekanym pęczkiem tymianku.
Jajka zmieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać aby powstała jednolita masa.
Spód od tarty włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10-15 min. Po tym czasie wyciągnąć tartę. Spód posmarować pozostałą łyżką przecieru, na to poukładać naprzemiennie, gęsto połowę plasterków cukinii i bakłażana. Zalać ok. 1/3 masy jajecznej. Na to wyłożyć kurczaka w sosie pomidorowym, znów zalać 1/3 masy jajecznej. Na wierz poukładać pozostałe plastry bakłażana oraz cukinii, zalać pozostałą masą jajeczną, a samą górę tarty posypać serem gorgonzola oraz pestkami słonecznika. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 min (do czasu aż masa jajeczna się zetnie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...