wtorek, 11 czerwca 2013

Zapiekanka ziemniaczana w sosie beszamelowym pachnąca majerankiem i rozmarynem



3-4 duże ziemniaki
1 pierś z kurczaka
1 por
200 g pieczarek
5-6 plasterków sera
1,5 szkl. mleka
1 łyżka masła
1-2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
majeranek, rozmaryn, sól, pieprz



Ziemniaki pokroić w talarki na grubość ok. 0,5 cm. Ugotować je na półmiękko. Białą część pora sparzyć wrzątkiem, posolić, odcedzić. Pieczarki obrać, przyprawić solą, pieprzem i ugotować w niewielkiej ilości wody- odcedzić.
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przysmażyć na patelni.
Sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, a następnie zalewać mlekiem cały czas mieszając tak aby powstał sos. Na końcu dodać majeranku i rozmarynu żeby nadać smak całej zapiekance.
Blaszkę "keksówkę" wysmarować tłuszczem, ułożyć kolejno:
ziemniaki- sos- por- ziemniaki-sos- kurczak- pieczarki-sos- ziemniaki-sos, a całość przykrywamy plasterkami żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku przez ok 20 min ( aż ziemniaki będą miękkie jak wbijemy nóż) w temp 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...