wtorek, 11 czerwca 2013

drożdżowe paluchy z parówkami


ciasto:
1,5 szkl, mąki
0,5 szkl. mleka
1 łyżka oleju
20 g drożdży
sól, pieprz, papryka ostra
nadzienie:
5 parówek
ok. 10 plasterków sera żółtego
sos:
2 łyżki przecieru pomidorowego
pół pomidora
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, oregano



Drożdże rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku z niecałą łyżeczką cukru. Mąkę zmieszać z olejem i rosnącymi drożdżami, dodać troszkę soli, pieprzu, ostrej papryki. Zagnieść ciasto i zostawić chwilę do wyrośnięcia.
Między czasie na patelni rozpuścić masło, przecier. Posiekać drobno pomidora i czosnek- dodać do przecieru. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano- mieszać do odparowania.
Ciasto podzielić na 5 częsci. Każdą część podłużnie rozwałkować, posmarować sosem i położyć na niej parówkę zawiniętą w ser. Zwinąć tak aby dokładnie pokryć ciastem całą parówkę.
Piec w piekarniku na papierze posmarowanym tłuszczem przez ok 15-20 min, aż ciasto zrobi się chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...