piątek, 10 kwietnia 2015

Wątróbki w cebulce z paprykowo- selerową frittatą


300 g wątróbek z kurcząt
1 duża cebula
3-4 łyżki mąki
masło do smażenia
sól, pieprz

frittata (2 kokile):
pół papryki czerwonej
2-3 łodygi selera
1 ząbek czosnku
2 jajka
1 łyżka mąki
sól, pieprz
tymianek

Najpierw pokrój paprykę oraz selera. Białka ubij ze szczyptą soli. Żółtka połącz z mąką, posiekanymi warzywami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie stopniowo dodaj białka oraz dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną frittatę wylej do niewielkiej blaszki posmarowanej tłuszczem (ja użyłam dwóch kokilek). Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 20- 25 min.

Wątróbki wymocz w wodzie z solą, zmieniając kilka razy wodę. Następnie je wysusz ręcznikiem papierowym. Cebulę pokrój w pióra, przysmaż delikatnie na maśle. Następnie każdą wątróbkę dokładnie obtocz w mące i smaż na patelni z cebulką. Smaż z obu stron do momentu, aż po nacięciu nożem nie będzie wypływać krew, dopraw solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...