niedziela, 23 lutego 2014

Pulpeciki wieprzowe w sosie azjatyskim

Pascal kontra Okrasa...czyli natchniona kuchnią Lidla ;)
Wyraziste w smaku, dla zwolenników ostrej kuchni idealne!




2 łyżki mąki ziemniaczanej + mąka do obtaczania
400 g mięsa mielonego wieprzowego
2 ostre papryczki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
pół puszki pomidorów z puszki
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
bazylia, cynamon, 1 łyżeczka pieprzu cayenne,1 łyżeczka imbiru, ziarna kolendry
sól, pieprz
dodatkowo: 1 opakowanie ryżu

Mięso mielone zmieszać z przetartym czosnkiem, jedną posiekaną papryczką, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, pieprzem cayenne, cynamonem, bazylią, solą, pieprzem.
Odrywać po kawałku mięsa, formować kule, obtaczać w mące ziemniaczanej i smażyć na rozgrzanej patelni.

Między czasie na patelni przysmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekaną papryczkę. Zalać pomidorkami z puszki, dodać mleczko kokosowe, sos sojowy, imbir. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Jako dodatek do pulpecików w sosem proponuje ryż, który lekko złagodzi intensywny smak potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...