niedziela, 10 lutego 2013

Kurczak w winogronach


składniki na 3 porcje:
600 g piersi z kurczaka
0,5 szkl. wina białego wytrawnego
0,5 szkl. bulionu
300 g winogron
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
3 łyżki pestek słonecznika
1-2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
chilli, pieprz, sól


Cebulę kroimy drobno i przysmażamy ją na łyżce oleju. Jak cebula troszkę zmięknie dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki oraz 1 łyżkę przecieru. Wszystko zalewamy bulionem oraz winem i gotujemy aż marchewka zmięknie. Pod koniec odlewamy troszkę wody i zagęszczamy ją 1-2 łyżkami mąki. Wlewamy spowrotem do garnką i gotujemy.
 Na suchej patelni prażymy na małym ogniu ziarenka słoneczniki (krótko, przez 2-5 min.). 
Pierś z kurczaka kroimi na wieksze, płaskie kawałki. Przysmażamy ją na drugiej patelni przyprawiając chilli, pieprzem i solą. Gdy kurczak będzie przysmażony, zalewamy go przygotowanym sosem. Dodajemy przekrojone i oczyszczone z pestek winogrona. Na sam koniec dodajemy uprażonego słonecznika i gotowe ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...