poniedziałek, 25 maja 2015

Białe szparagi w drożdżowym cieście


8-9 szparagów białych 
150 g sera żółtego
1 szkl. mąki
150 ml. mleka
1 łyżeczka cukru
15 g drożdży świeżych
2-3 łyżki prażonej cebulki

Szparagi obrać i zagotować przez 5 min w osolonej wodzie. Ser pokroić w długie, a dość cienkie paski.
Zarobić ciasto drożdżowe. Do letniego mleka dodać cukier oraz drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 min. Do miski wsypać mąkę i dodać pracujące drożdże oraz cebulkę, całość zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
Po tym czasie ciasto podzielić na tyle równych kawałków ile mamy szparagów.  Z każdego kawałeczka ciasta utworzyć długą, a cienką rurkę, następnie spłaszczyć ją na całej długości. Na środku wzdłuż całego paska ciasta ułożyć paseczki sera żółtego i zawinąć znów w rurkę.
Przestydzone szparagi owijać ciastem drożdzowym żeby powstała taka sprężynka wzdłuż całych warzyw. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez ok. 15-20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...