niedziela, 11 stycznia 2015

Pasztet z soczewicy


2 szkl soczewicy zielonej
1 duża cebula
2 jajka
100 g masła
3/4 szkl. mrożonych lub świeżych grzybów leśnych
1 łyżeczka posiekanego lubczyku
sól, pieprz

Soczewicę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotuj tak aby nie była rozgotowana! 2/3 przygotowanej soczewicy zblenduj na drobną masę. W dużym naczyniu wymieszaj zmieloną z soczewicę z ziarnami pozosałej soczewicy. Dodaj jajka, roztopione masło, lubczyk, sól, pieprz. Na patelni przysmaż posiekaną cebulkę. Jak cebulka będzie miała złocisty kolor dodaj posiekane grzyby, przysmaż  jeszcze przez ok. 10 min. Cebulę i grzyby dodaj do reszty składników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyścielonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową posmaruj dodatkowo oliwą. Wyłóż masę z soczewicy, możesz posypać lekko płatkami owsianymi lub ulubionymi ziarenkami.
Piecz przez ok. 30 min przez 180 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...