piątek, 5 grudnia 2014

Śledzie po kaszubsku


50 dag filetów z matiasa
30 dag cebuli
6 łyżek octu winnego
olej
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, kolendra, sól, cukier

Śledzie opłucz zimną wodą, a następnie włóż do garnka, zalej wodą i mocz przez 2-3h, po tym czasie odlej wodę. 
Marynata: Zagotuj 125 ml wody wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj na małym ogniu przez ok 5 min, następnie dodaj ocet winny. Cebulę obierz, posiekaj w piórka i przysmaż na oleju. Następnie zalej ją przygotowaną marynatą. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez ok. 3 min. Dopraw do smaku kolendrą, solą, pieprzem, cukrem.
Śledzie pokrój na mniejsze kawałki, W misce lub słoiku układaj warstwowo: śledzie-sos-śledzie-sos...aż do wyczerpania składników. Zakryj miskę lub słoik i włoż do lodówki na ok. 12h...potem można wcinać :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...