2 duże jabłka
4 -5 łyżek płatków owsianych
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka masła
W jabłkach odkroić górę z szypułką. Srodek jabłka wydrążyć. Miąż jabłka obrać z pestek i łupek i posiekać w drobną kostkę. W garnu rozpuścić 1 łyżeczkę masła, dodać posiekane jabłko, pokruszone orzechy, cukier waniliowy i cynamon. Następnie wlać mleko i dodać płatki owsiane. Całość zagotować, aż owsianka będzie gęsta. Trzeba często mieszać żeby nic nam się nie przypaliło. Jabłka ponapychać owsianką i przykryć odkrojoną wcześniej górą jabłka z szypułką. Zawinąć je w folie aluminiową i włożyć do piekarnika na ok. 30 min do temp. 170 stopni (aż jabłka będą miekkie).
pycha deser!
OdpowiedzUsuń