1 litr wody
0,5 litra kwasu z ogórków kiszonych
2 łyżki suszonych grzybów
4-5 łyżek mąki żytniej razowej
1 szkl. śmiatanki 12/18%
3-4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki przyprawy Maggi
dodatkowo:
jajkia, ser biały, kiełbasa swojska- czyli to co kto uwielbia w żurku ;)
Wodę zmieszać z kwasem, dodać grzyby, ziele angielskie i liście laurowe, obrany czosnek, podgrzewać ale nie doprowadzać do wrzenia. Odlać do miseczki ok. 1-2 szkl. gorącej wody i zmieszać ją z mąką, tak aby nie pozostały grudki. Następnie zawartość miseczki znów wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, ale nie gotować. Na sam koniec znów odlać miseczkę gorącego żurku i dokładnie wymieszać ze śmietanką i znów wszystko wlać do garnka, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i przyprawą Maggi, doprowadzić do wrzenia.
Dodatkowo ugotować jajka, pokroić w kostkę ser biały, kiełbasę i co kto tam chcę- Smakownego!
Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńWykorzystam go przy najbliższej okazji.
pysznie wygląda:) myślisz że da radę z mąką gryczaną bo mam nietolerancję na gluten?
OdpowiedzUsuńmyślę, że mąka gryczana może być fajnym pomysłem ;)
OdpowiedzUsuńmyślę, że mąka gryczana może być fajnym pomysłem ;)
OdpowiedzUsuń