wtorek, 24 lutego 2015

Żurek na kwasie z ogórków kiszonych

Bardzo szybki i prosty żurek z cyklu u mnie w kuchni nic się nie marnuje. Tak i woda z ogórków kiszonych może być doskonałą i pyszną podstawą na zupę i to w błyskawicznej wersji!


1 litr wody
0,5 litra kwasu z ogórków kiszonych
2 łyżki suszonych grzybów
4-5 łyżek mąki żytniej razowej
1 szkl. śmiatanki 12/18%
3-4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki przyprawy Maggi

dodatkowo:
jajkia, ser biały, kiełbasa swojska- czyli to co kto uwielbia w żurku ;)

Wodę zmieszać z kwasem, dodać grzyby, ziele angielskie i liście laurowe, obrany czosnek, podgrzewać ale nie doprowadzać do wrzenia. Odlać do miseczki ok. 1-2 szkl. gorącej wody i zmieszać ją z mąką, tak aby nie pozostały grudki. Następnie zawartość miseczki znów wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, ale nie gotować. Na sam koniec znów odlać miseczkę gorącego żurku i dokładnie wymieszać ze śmietanką i znów wszystko wlać do garnka, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i przyprawą Maggi, doprowadzić do wrzenia.
Dodatkowo ugotować jajka, pokroić w kostkę ser biały, kiełbasę i co kto tam chcę- Smakownego!

4 komentarze:

  1. Pyszny pomysł!
    Wykorzystam go przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) myślisz że da radę z mąką gryczaną bo mam nietolerancję na gluten?

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że mąka gryczana może być fajnym pomysłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że mąka gryczana może być fajnym pomysłem ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...