Część osób pewnie już się krzywi na myśl o grochowych paluszkach, ale zapewniam, że są pyszne, chrupiące i gdyby nie to, że wiedziałam z czego je robiłam to w życiu bym nie wpadła na to, że to właśnie GROCH! ;)
1,5 szkl. ugotowanego grochu (wg. przepisu na opakowaniu)
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka curry
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
oregano
sól, pieprz
Groch zmielić na drobną masę, wymiesząc z jajkami, bułką tartą, przetartym czosnkiem i przyprawami, Z powstałej masy wałkujemy paluszki o długości ok. 6-7 cm i średnicy ok. 1 cm, i obtaczamy je dodatkowo w bułce tartej. Takie paluszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce piekarnikowej i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 20-30 min, w trakcie przekładając je na drugą stronę.
Pysznie smakują z intensywnym sosem czsnkowym ;)
Ja wcale się nie krzywię, wręcz przeciwnie, chętnie poczęstowałabym się :-)
OdpowiedzUsuń