2 filety dorsza
1/2 cytryny
3 łyżki masła kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
200-300 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
1 małą papryczka chilli
Filety umyj, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozpusć masło, przysmaż przez chwilę wiórki kokosowe, dodaj masło kokosowe, śmietankę, kurkumę, sok z cytryny, startą skórkę oraz posiekane drobno chilli. Do tak przygotowanego sosu włóż filety dorsza, gotuj je na małym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony.
Jako dodatek proponuje sałatkę:
2 garści rukoli
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren dynii
2-3 gałązki selera naciowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier
Ziarna uprażyć przez chwilkę na patelni. Selera posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz