5 płatów ciasta filo
3 duże buraki
2 szkl. rozmrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
4 łyżki suszonej żurawiny
150 g bryndzy
2-3 łyżki roztopionego masła
sól, pieprz
Buraki umyć, zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku w temp. 150 stopni przez ok. 40-50 min (tak żeby nóż delikatnie w nie wchodził). Następnie je odwinąć, pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przetarty czosnek, suszoną żurawinę, gotować na małym ogniu do odparowania wody ze szpinaku. Na sam koniec dodać pokruszoną bryndzę i delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farsz szpinakowy wymieszać z posiekanymi buraczkami. Formę do tarty posmarować tłuszczem, poukładać na niej 4 płaty ciasta filo tak aby powstała rozeta (czyli każdy następny płat przesunąć pod troszkę innym kątem). Na środek wyłożyć buraczano-szpinakowy farsz. Wystające cześci ciasta zawinąć do góry, tak aby przykryć cały nałożony farsz. Ciasto posklejać troszkę delikatnie smarując poszczególne płaty masłem. Pozostały płat ciasta filo porozdzierać na mniejsze fragmenty i artystycznie poprzyklejać je masłem na wierzch zapiekanki. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30-40 min (tak aby ciasto lekko się zezłociło i stało się chrupiące).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz