Spód:
25 dag mąki pszennej
10 dag wiórków kokosowych
3 żółtka
5 dag cukru
15 dag masła
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
60 dag mielonego twarogu
20 dag cukru
4 jajka
1 puszka ananasa
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Śmietankowy wierzch:
3 białka
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki cukru
Z podanych składników zagnieć ciasto. Zawiń je w folie spożywczą i włoż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotuj masę; żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem oraz twarogiem. Następnie dodaj proszek budyniowy oraz ubite na sztywną pianę białka. Ananasa odsącz, posiekaj na mniejsze kawałki i wmieszaj go do reszty masy serowej.
Tortownice o średnicy 22 cm wysmaruj tłuszczem, wyłóż ciasto, tak aby porozciągać wysokie brzegi (ok. 5-6 cm wysokości) oraz wylej na to masę serową.
Piecz ok. 1h w temp. 200 stopni.
W trakcie przygotuj śmietankowy wierzch: ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier oraz śmietankę. Po ok. 30 min pieczenia sernika rozsmaruj masę śmietankową na wierzchu masy serowej i piecz jeszcze przez pół godziny, tak aby łącznie sernik był pieczony przez 1 godzinę.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń