Składniki na 2 burgery:
2 duże bułki z ziarnami dyni lub słonecznika
300 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
papryczka chilli
Dodatkowo:
4 plastry sera camembert
2 plastry ulubionego sera żółtego
garść kiełków rzodkiewki
ok. 6 kawałków pomidorów suszonych
garść rukoli
łyżka musztardy rosyjskiej
1 łyżeczka masła
ketchup
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i posiekaną papryczka chilli. Z przygotowanej masy uformować dwa burgery (trzeba pamiętać żeby je dobrze rozklepać ponieważ w trakcie smażenia i tak skurczą się minimum o 1/3) i smażyć je na patelni grillowej przez ok. 5 min z każdej strony posypując solą i pieprzem ( soli nie powinno dawać się do mięsa wołowego wcześniej ponieważ robi się ono wtedy twarde).
Między czasie bułki przekrawamy na pół, smarujemy masłem i również lekko opiekamy w mikrofalii na funkcji grilla lub w piekarniku. Ciepłe bułeczki smarujemy musztardą, a na to układamy rukolę. Na spód bułek kładziemy plaster żółtego sera, następnie burgera, następnie ser camembert, pomidory suszone, kiełki, ketchup i zamykamy wierzchnią częścią bułki z rukolą i musztardą.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDomowe burgery to jeden z moich comfort food, uwielbiam.
OdpowiedzUsuń