W tym roku w moim ogródku pojawiło się tyle cukinii, że mój chłopak na samo słowo cukinia dostaje dziekiej gorączki bo katuje go nią co chwilę ;) Sakiewki polecam- wyglądają ślicznie, a jeszcze lepiej smakują!
Ciasto naleśnikowe jak z przepisu na krokiety- dodałam tylko
troszkę posiekanego szczypiorku oraz ½ łyżeczki curry i szczyptę ostrej papryki.
Farsz:
1 średnia cukinia
1 papryka czerwona
7- 8 średniej wielkości
pieczarek
1 kiełbasa
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
Szczypiorek
Sól, pieprz, curry, papryka ostra
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przysmażyć na patelni. Gdy cebulka zacznie
się robić złota dodać pokrojoną w kosteczki kiełbasę, a po kilku minutach
wyciśnięty czosnek. Paprykę oraz
pieczarki posiekać w kosteczkę i dodać do przysmażonej kiełbasy. Cukinie, umyć, wydrążyć pestki i zetrzeć całą
na grubym tarku. Gdy papryka i pieczarki zaczną mięknąć dodać do patelni
cukinie. Wszystko doprawić solą, pieprzem, curry, ostrą papryką oraz przecierem
pomidorowym. Na sam koniec posiekać połowe przygotowanego szczypiorku i dodać
na patelnie.
Tak przygotowany farsz układać po ok. 2 łyżki na środku
każdego naleśnika, a następnie naleśnik zawiązać u góry szczypiorkiem na
kokardkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz