Pyszne i piękne bułeczki z bloga Dorotki z ,Moich wypieków'. Motylko są uroczę, a ich robienie dostarcza naprawdę wiele zabawy ;)
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
20 g suchych drożdży
lub 40 g świeżych drożdży
1/4 szklanki i 2 łyżki
cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g masła, miękkiego
Nadzienie chałwowe:
250 - 300 g chałwy
1 jajko
1 łyżka śmietany
kremówki
Chałwę rozgnieść widelcem, wymieszać z kremówką i
roztrzepanym jajkiem.
Wymieszać
mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi
wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie
ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po
tym czasie ciasto podzielić na około 12 części. Uformować z nich kulki.
Każdą
kulkę rozwałkować, posmarować 1 pełną łyżką nadzienia.
I
teraz jak zrobić takiego fikuśnego motylka:
Zwinąć jak naleśnika ( stronę gdzie skończyło
się ciasto położyć pod spód.
Następnie
obydwa końce również podłożyć pod spód (tak, żeby pod spodem się prawie stykały, tak 2-3 cm odstępu), naciąć wierzch z obu stron tak aby
środkiem zostało ok. 4 cm nie przeciętego naleśnika. Ciasto z przecięć wywinąć
do góry tak aby powstał kształt motylka.
Uformowane
bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte,
w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem warto posmarować bułeczki dodatkowym
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka.
Piec
w temperaturze 200ºC przez około 20 minut.
Witam, wyróżniłam Twój blog w programie Liebster Blog. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńhttp://jestesmytymcojemy.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html